Sint Willebrordus Gilde Heeswijk

Koningen

Overzicht van alle koningen van het Sint Willebrordus gilde.

[2017] - Ben van Daal

Ben van Daal Koning van 2017

Op zaterdag 5 november was het een drukke dag voor het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk. Op deze dag van het koningschieten, nadat onze Gildeheer Joost Jansen met het eerste schot de boom gevrijd had en Wethouder Peter van Boekel en onze ereleden hun schot gelost hadden volgde er een zeer spannende strijd om de houten vogel naar beneden te halen. Vele hadden op het laatst nog met regelmaat een kans om de bijna vallende vogel naar beneden te schieten. Het was Ben van Daal die met het 186 ste schot de vogel naar beneden haalde en daarbij voor de tweede maal de nieuwe koning van het gilde werd. Op 8 november 2008 bij het 623 schot werd hij voor de eerste maal koning. Ben is dekenrentmeester in het gilde en heeft als hobby’s, geweer en kruisboogschieten en het Jeu de Boulesspel, fietsen, wandelen, het maken van stedentrips, klussen(meubels maken) en zittend genieten van zijn tuin. Op zondag 6 november is onze nieuwe koning Ben van Daal geïnstalleerd in een bijna volle H. Willibrorduskerk ter overstaan van vele parochianen en gildeleden. Wij wensen hem en zijn familie een prachtig jaar toe.

Lees Meer

[2016] - Gerard Oskam

Gerard Oskam alweer Koning Sint Willebrordusgilde. 

Op zaterdag 31 oktober 2015 was bij het Heeswijkse Sint Willebrordusgilde het jaarlijkse koningschieten. De dag begon traditiegetrouw met het invendelen van een nieuw lid en dat was dit jaar Patrick van der Cammen. 

Hierna werd de schutsboom gevrijd door pastoor Joost Jansen, gevolgd door de ereleden en burgemeester Marieke Moorman. Er waren 12 gildeleden die streden om het koningschap en na 176 schoten was het de 44 jarige Gerard Oskam die de koningsvogel alweer naar beneden schoot. Hij is dus de tweede persoon die sinds de heroprichting in 1963 twee jaar achter elkaar zich Koning van het Sint-Willebrordusgilde mag noemen.

In 2004 en 2015 was hij al eens meer koning van het gilde en weet dus goed wat het inhoud.  Na de hernieuwde  beëdiging tijdens de kroningsmis is hij ingevendeld als koning door zijn eigen dochter. 

Hij is getrouwd met zijn Jessica en heeft 2 dochters, Janne en Nienke, die ook allen lid zijn van het gilde en trots zijn op hun koning. Het gezin Oskam woont in de Kastanjedreef en Gerard is in het dagelijkse leven al vanaf 2003 werkzaam als veiligheidsbeambte. Als hobby heeft hij motor rijden, gewoon op de weg, al was hij ook soms te zien op een solex. Zijn grootste hobby is “zijn” gilde, oftewel “ons” clubke zoals hij het zelf zegt. Hier is hij een verdienstelijk tamboer in hart en nieren en de laatste jaren leid hij ook de kledingcommissie. Al deze kenmerken heeft hij ook laten graveren in het door hemzelf ontworpen zilveren koningsschild wat hij het gilde aanbood. 

Volgend jaar wordt het extra spannend voor Gerard, want als hij voor de derde keer achtereen koning is krijgt hij de titel Keizer en dat voor zijn verdere leven. Sinds de heroprichting is er geen keizer meer geweest bij het Heeswijkse gilde, een hele eer dus, maar zover is het nog niet. Eerst nog een jaar volmaken als koning.

Beschrijving koningschild Gerard Oskam 2015.

Vorm van het schild;

Dit is de standaard vorm Willebrordusschild van Heeswijk.

Na een eigenzinnig schild in 2004 nu een schild geheel in de oude traditie.

Afbeeldingen op het schild;

Midden onder de N.

Het gezin staat bij mij centraal, vandaar ook deze prominente plaats op het schild.

In deze N is mijn gezin geheel vertegenwoordigd.

Mijn vrouw Jessica en mijn dochters Janne en Nienke zijn te zien bij hun eerste letter van de naam.

Als je goed kijkt naar deze N kijkt dan zal je in deze de N ook een J vinden.

In het midden Trom en Vendel;

het ontwerp dat ik in 2004 ook gebruikte, de trom en het vendel ten teken van de onderdelen die ik beoefen binnen het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk met daarin gegraveerd het teken van mijn beroep als beveiliger.

Links boven;

Logo van de kledingcommissie staat op het schild omdat ik van af 2008 deel uit maak van deze commissie. Ik heb binnen de kledingcommissie voorgesteld om vanaf 2015 dit logo te gebruiken voor de kledingcommissie. Als lid van de kledingcommissie probeer ik traditie en oude glorie samen te laten gaan met tot in detail het behoud voor het originele uniform van het Heeswijkse gilde.

Rechts boven;

het logo van EGS 2015 te Peine waar ik mocht deelnemen aan het Europees koning schieten. Een geweldige ervaring waar we met een groot gedeelte van het Heeswijkse gilde van hebben genoten in het mooie plaatsje Peine te Duitsland.

Tekst op het schild;

De tekst is geschreven in het lettertype “old English” de huisstijl van het Heeswijks gilde.

Koning 2015 Gerard Oskam, behoeft verder geen uitleg.

Sint-Willebrordusgilde Heeswijk, behoeft verder uitleg.

31-10-2015

 

Lees Meer

[2015] - Gerard Oskam

Op zaterdag 1 november was bij het Heeswijkse Sint-Willebrordusgilde het jaarlijkse koningschieten. De dag begon traditiegetrouw met het invendelen van de nieuwe leden en dat waren dit jaar 6 personen, te weten Rien Verkuijlen, Tonnie en Ria van Koolwijk, Erik en Heidi Broeren en tenslotte Bart Lucius. Er waren eigenlijk nog twee nieuwe leden meer, Nicole en Ryan Broeren, maar omdat zij nog geen 18 jarige zijn werden ze nog niet als volwaardig lid ingevendeld. 

Lees Meer

[2014] - Tini van Lieshout

Zaterdag 2 november was het jaarlijkse koningschieten bij het Sint Willebrordusgilde te Heeswijk en het was Tini van Lieshout die bij het 162e schot de vogel neerhaalde.

Lees Meer

[2013] - Gijs de Visser

Van 2003 t/m 2006 lid van het bestuur Europees Schutters Treffen 2006 te Heeswijk(Bernheze)EST2006 met als portefeuille Public Relations.

Vanaf 2011 hoffotograaf bij het gilde en in 2013 in de organisatie van het 50-jarig Jubileum met als portefeuille Public Relations

Op 3 november 2012 schoot ik mij met 215 schoten koning van het gilde.

Lees Meer

[2012] - Wilma Brekelmans

Wilma Brekelmans - 2012

Heeswijk 6 nov. 2011 

Bij schot nummer 187 kwam de vogel naar benee, waarachtig Ik dacht : “deze keer ga ik hem keihard raken” en ja de vogel begon te kraken.

Hij brak spontaan in tweeën en kwam onder luid gejuich naar beneden.

Ik kon mijn eigen ogen niet geloven maar de vogel was toch echt beneden en niet meer boven.

Na beraad in de overheid werd mijn koningstitel zo een feit.

Na de installatie vanmorgen in de kerk begint voor mij nu het echte werk.

Ik hoop dat ik mijn koningsjaar veel inhoud zal geven en als koning een mooi jaar mag beleven.

Want bij ons Willebrordusgilde te Heeswijk voel ik me nu al de KONING te rijk. 

Koning Wilma                                 

Lees Meer

[2011] - Joke Schakenraad

Joke Schakenraad Heeswijks eerste vrouwelijke gildekoning

Na 185 schoten heeft het Sint Willebrordus-gilde een nieuwe koning. Een koning waarmee we een nieuwe dimensie toevoegen aan onze historie want we hebben voor het eerst een vrouwelijke koning en wel Joke Schakenraad.

Lees Meer

[2010] - Ad Brekelmans

Ad Brekelmans

Na een urenlange strijd om het koningschap tot de duisternis zelfs inviel is na het 793e schot Ad Brekelmans koning van het Sint Willebrordusgilde geworden op zaterdag 7 november.

Lees Meer

[2009] - Ben van Daal

2009 Koning Ben van Daal
Op 8 november 2008 bij het 623 schot viel de vogel naar beneden en is Ben van Daal voor de eerste keer koning van het gilde geworden. Op 9 november is Ben plechtig geïnstalleerd tijdens de heilige mis van 09.00 uur in samenwerking met Pastoor Joost Jansen. Na de mis volgde een drukke receptie.

Lees Meer

[2008] - Hans van Daal

Op 12 januari 2008 bij het 317e schot viel de vogel naar beneden en is Hans van Daal voor de eerste keer koning van het gilde geworden. Op 13 januari is Hans plechtig geïnstalleerd tijdens de heilige mis van 09.00 uur in samenwerking met Pastoor Joost Jansen. Na de mis volgde een drukke receptie.

Lees Meer

[2007] - Toon Pepers

Op zaterdag 4 november 2006 was het jaarlijkse koningschieten bij de Schuttershof Fokkershoek 8a.
2006 was het jaar dat het Europees Schutters Treffen plaatsvond in Bernheze bij het kasteel in Heeswijk-Dinther op 24-25-26-27 augustus. Gijs de Visser was de koning over dat jaar en heeft dus alles van dichtbij meegemaakt,
Zoals elk jaar begon het koningschieten met koffie en een toespraak van onze hoofdman Jan Schakenraad over het afgelopen jaar. Tijdens een spannende onderlinge wedstrijd met 19 gildebroeders, viel na 365 schoten de koningsvogel naar beneden. Ik had de eer om voor de tweede maal koning te worden.

Lees Meer

[2006] - Gijs de Visser

Vanaf  1980  gildebroeder van het Sint Willebrordusgilde uit Heeswijk
Van 1983 t/m 1989 lid van de overheid
Na een periode als rustend lid in verband met opvoeding kleine kinderen weer vanaf 1997 actief en vanaf 2001 ook weer als lid van de overheid met als functie Deken-Schrijver.
Van 2003 t/m 2006 lid van het bestuur EST2006 met als portefeuille Public Relations.

In november 2005 schoot ik mij koning van het gilde.

Lees Meer

[2005] - Theo Ellerman

Vanaf  2002  gildenbroeder van het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk

In november 2004 schoot ik mij koning van het gilde.

Lees Meer

[2004] - Gerard Oskam

Ik wens het bestuur en de nieuwe koning een goed volgend seizoen en veel wijsheid en aktieve leden toe om volgend jaar weer een druk seizoen tot een goed einde te kunnen brengen. En natuurlijk nog vele seizoenen meer.

Gerard Oskam te  Heeswijk op 7 November 2004

Lees Meer

[2003] - Bart Langenhuijsen

Albertus Josephus Maria Langenhuijsen.

Hij is Gildebroeder vanaf 1964. Bart is begonnen als eerste tamboer, samen met Jan Schakenraad. De 19de maart 1965 gingen 2 tamboers al mee naar de 85ste verjaardag van de Baron in Duitsland, slot Bentlage

Lees Meer

[2002] - Herman van Gaal

Herman van Gaal

Op zaterdag 10 november 2001 Koningschieten. Na 566 schoten is het Koningschap bekend en werd ik Koning voor een jaar van het St. Willebrordus gilde. Dit voor de vierde keer sinds de oprichting (1963).

Lees Meer

[2001] - Michel van Erp

Michel van Erp

Op zaterdag 18 november 2000 zijn bijna alle Gildebroeders aanwezig voor het jaarlijkse Koningschieten. Om 11.00 uur begonnen we te schieten op de houten vogel die Ad Heesakkers had gemaakt. Na 338 schoten viel de houten vogel naar beneden. Jaren heeft Michel mee geschoten maar had altijd 50 gulden bij om het af te kopen want hij wou het niet zijn, maar voor de spanning schoot hij toch mee.

Lees Meer

[2000] - Ad Heesakkers

Ad Heesakkers

In het jaar2000 schoot ik me voor de tweede maal tot Koning van het St. Willebrordusgilde te Heeswijk. Een Koningschap met een speciaal tintje, ik werd namelijk de 1ste Koning van het nieuwe millennium. 23 Gildebroeders namen deel aan het Koningschieten en de spanning was tot op het laatste moment te snijden

Lees Meer

[1999] - Bert van den Berg

Koningsschild 1999:
Het koningsschild van Bert van den Berg heeft de traditionele vorm van het St. Willebrordus gilde. Het schild draagt de letter P, van het jaartal 1999. Het zilver is van het tweede gehalte. Het keurmerk is van het waarborgkantoor uit Gouda. De letters J 2 A staan voor het meesterteken.

Lees Meer

[1998] - Tonny van der Cammen

Op zaterdag 24-01-1998 werd het koningschieten gehouden, traditiegetrouw had dit moeten gebeuren op 08-11-1997. Maar door het overlijden van onze gildebroeder Dhr. Jan Kapteijns was deze datum verschoven. Een mooiere dag had het niet kunnen zijn, na een spannende onderlinge strijd van 23 gildebroeders, viel bij het 450ste schot de koningsvogel naar beneden.

Lees Meer

[1997] - Gertie van der Cammen

Op zaterdag 9 november 1996 schoot Gertie van der Cammen de koningsvogel met het 563 ste schot naar beneden, welke voor de eerste maal op de nieuwe schietinstallatie was geplaatst. Op zondag 10 november werd hij geïnstalleerd door Pastoor Kuypers in de H. Willibrorduskerk te Heeswijk.

Lees Meer

[1996] - Jo van de Rakt

Op 9 november 1996 probeerde ik de titel weer te verdedigen. Na 548 schoten viel de vogel op mijn schot van zijn sokkel maar viel klem tussen de nieuwe schutsinstallatie en de spil.

Lees Meer

[1995] - Toon Haazen

Antonius Franciscus Haazen.

Antonius Franciscus Haazen schiet zich voor de 2de keer Koning. In korte tijd dat Toon bij het Gilde is schiet hij 2 keer Koning en in 1992 ook nog kringdagkoning van de “ Hoge Schuts “. Voor zijn personalia verwijs ik naar het Koningschap van 1992. Veel heeft Toon in die tussentijd meegemaakt. Heel veel mooie dingen.

Lees Meer

[1994] - Tonnie van de Rakt

Tonnie van de Rakt.

Op zaterdag 6 november 1993 zijn alle Gildebroeders aanwezig voor het jaarlijkse koningschieten. Na het 208ste schot schiet ik het laatste stukje van de houten vogel naar beneden

Lees Meer

[1993] - Toon Pepers

A.J.Pepers

Mijn naam is Toon Pepers en op 8 november 1992 had ik de eer de vogel er af te schieten en werd dus Koning van het St. Willebrordusgilde te Heeswijk.

Lees Meer

[1992] - Toon Haazen

Antonius Franciscus Haazen.

Op 9-11-1991 was het koningschieten in Heeswijk en de nieuwe Koning was Antoon Haazen. Na ’s morgens eerst ingevendeld te zijn als Gilderbroeder werd er geloot om het schieten. Ik had nummer 13 wat normaal het ongeluksgetal is maar ik zei al meteen vandaag niet, want ik schiet de vogel er toch af. En jawel met het 88ste schot kwam het laatste restant van de vogel naar beneden en was Toon de nieuwe Koning van het gilde.

Lees Meer

[1991] - Jan van Daal

Johannes Bernardus van Daal.

Na 20 jaar weer Koning van het St.Willebrordusgilde, 26 jaar Deken Schrijver en Rentmeester geweest in april 1990, deze taken overgedragen aan jonge leden, nu toch als Koning weer betrokken bij het bestuur.

Lees Meer

[1990] - Ad Heesakkers

Adrianus Gerardus Maria Heesakkers.

 Op 4 november 1989 schoot Adrianus Gerardus Maria Heesakkers zich bij het 227ste schot tot Koning van het St. Willebrordusgilde uit Heeswijk. Dat hij zich een gelukkig man voelde behoeft geen betoog daar hij al vele malen meegedongen had naar het Koningschap

Lees Meer

[1989] - Jo Bissels

Johannes Antonius Bissels.

Johannes Antonius Bissels schiet voor de derde keer tot Koning van het St.Willebrordusgilde, na eerst in 1964 en 1968 Koning te zijn geweest. Voor zijn personalia verwijs ik naar het Koningschap van 1964.

Lees Meer

[1988] - Jo van de Rakt

Johannes Petrus Antonius van de Rakt.

In november 1986 werd er weer gestreden om de titel Koning van het gilde van Heeswijk. De vorige Koning had de houten vogel al op de paal staan. De volgorde van het schieten was bekent. Er kon begonnen worden, het was voor de eerste keer dat Jo van de Rakt mee deed aan het koningschieten. Hij haalde tot zijn verbazing de vogel naar beneden.

Lees Meer

[1987] - Jo van de Rakt

Dat laatste “altijd raak” bewees hij op 7 november 1987. Want na het 199ste schot, werd Jo voor de 2de keer Koning. Dit is nog niet eerder voorgekomen sinds de heroprichting in 1963. Hopend volgend jaar weer Koning, zodat wij ook eens een Keizer in ons gilde hebben. Koning zijn over het jaar 1988 zal wel een druk jaar worden voor Jo, maar ook zeker voor het hele gilde.

Lees Meer

[1986] - Bart Langenhuijsen

Albertus Josephes Maria Langenhuijsen.

In 1986 voor de 3de keer Koning.
In 1979, 1984 en 1986 voor de 3de maal.

Lees Meer

[1985] - Jan Kapteijns

Johannes Maria Adrianus Kapteijns.

Behalve Koning van ons gilde, wordt Jan in 1985 ook Kringdagkoning van kring Maasland. Dat betekent ook, dat Jan in 1977 in Lippstad (Duitsland) mee voor de Europese Koningstitel mag schieten.

Lees Meer

[1984] - Bart Langenhuijsen

Albertus Josephes Maria Langenhuijsen.

Bart Langenhuijsen wordt voor de 2de keer Koning van het St.Willebrordusgilde. De 1ste keer werd hij Koning in 1975. Het was ook deze keer een spannende strijd, want in de derde ronde was er al beweging in de vogel. Toch duurde het nog tot het 280ste schot voordat de vogel definitief naar beneden kwam.

Lees Meer

[1983] - Willy Wijgert

Willibrordus Wilhelmus Nicolaas van de Wijgert.

In het vorige Koningschap van 1977 werd de personalia van de Gildekoning verwezen naar het Koningschap van 1982.

Lees Meer

[1982] - Gerrie Heesakkers

Gerrie Heesakkers.

Het Koningschild is door Gerrie Heesakkers geschonken aan het St. Willebrordusgilde n.a.v. zijn koningschap over het jaar 1982.

Lees Meer

[1981] - Hubertus Josephus

Hubertus Josephus van den Berg.

Hubertus Josephus van den Berg is een actief Gildebroeder. Hij is bij het gilde gekomen in 1975 en is altijd een trouw lid geweest. Op 12 juni 1985 is Bart onze Gildekoning in het bestuur gekozen. In november 1980 schoot hij zich tot Koning.

Lees Meer

[1980] - Herman van Gaal

Wilhelmus Henricus Julianus van Gaal.

In het jaar 1980 was Herman van Gaal voor de derde keer Koning, sinds de heroprichting van het St. Willebrordusgilde. Op het schild prijkt ook de vooruitgang in het bedrijf.

Lees Meer

[1979] - Dion Sigmans

Dion  H.J.A.M. Sigmans.

Hij werd geboren te Heeswijk op 20 mei 1959, dus na de heroprichting van het Gilde, de jongste Koning. Dion was de oudste zoon, en tevens stamhouder van Henk (Hendrikus) Sigmans en Trees (Theresia Maria Catharina van der Biezen, beide rasechte Heeswijkenaren.

Lees Meer

[1978] - Theo Verkaar

Th. P. M. Verkaar.

Wie was die man, die zich in 1978 tot Koning van het St. Willebrordusgilde schoot?
Hij werd geboren te Berlicum op 25 september 1926 en zou later een geboren organisator zijn. Hij wist daarbij steeds mensen aan te trekken, die hem uitermate bijstonden.

Lees Meer

[1977] - Willy van de Wijgert

Willibrordus Wilhelmus Nicolaas van de Wijgert.

Willibrordus Wilhelmus Nicolaas van de Wijgert in het dagelijks leven genaamd Willy is een geboren en actieve Gildebroeder. Dit blijkt wel uit de volgende gegevens.

Lees Meer

[1976] - Nicolaas van Houtum

Nico was  lid van het gilde van 1971 tot 1976 als vendelier en behaalde verschillende prijzen, waaronder ook de Europese titel vendelzwaaien met de groep van 4 personen waarin oom mee deden Willy van de Wijgert, Bart Langenhuijsen en Gerrie Heesakkers.

Lees Meer

[1975] - Bart Langenhuijsen

Albertus Josephus Maria Langenhuijsen.

De eer om Koning te mogen zijn viel dit jaar aan de 24 jarige Bart Langenhuijsen. Bart was toen al een van de beste schutters van het St. Willebrordusgilde. Meerdere malen heeft Bart al het schutterskruis verdiend als beste schutter van het jaar.

Lees Meer

[1974] - Gerardus van Kessel

Cornelius Petrus van Kessel.

Cornelius Petrus van Kessel is geboren 13 januari 1937 te Vorstenbosch, op De Pad, gemeente Nistelrode. De Pad was vroeger het gehucht waar nu de manege is van de Heer van Oss

Lees Meer

[1973] - Jan Kapteijns

Johannes Maria Adrianus Kapteijns.

Johannes Maria Adrianus Kapteijns schiet de vogel naar beneden dit jaar en wordt opnieuw Koning, na dit reeds eerder te zijn geweest in 1967 en 1969.

Lees Meer

[1972] - Wilhelmus van Gaal

Wilhelmus Henricus Julianus van Gaal.

Dit schild heeft de beeltenis van de melkende boer. Al werd er in 1972 niet meer met de hand gemolken, op het schild wordt het symbolisch afgedrukt.

Herman van Gaal mocht zich in het jaar 1972 Koning noemen van het St.Willebrordusgilde, zoals in 1966.

Lees Meer

[1971] - Jan van Daal

Johannes Bernardus van Daal.

Was hij reeds de eerste Koning na de heroprichting in 1963, in 1971 viel hem opnieuw de eer te beurt Koning van het St. Willebrordusgilde te mogen zijn. Op de feestdag van H. Willibrord

Lees Meer

[1970] - Jan Kapteijns

Johannes Maria Adrianus Kapteijns.

Na in 1967 reeds Koning te zijn geweest, lukte het Johannes Maria Adrianus Kapteijns het in 1969 opnieuw deze eer te behalen voor het Koningschap over het jaar 1970. De persoonlijke gegevens van Jan zijn terug te vinden in het verslag van zijn Koningschap in 1967.

Lees Meer

[1969] - Toon van der Pas

Antonius Willibrordus Maria van der Pas.

Antonius Willibrordus Maria van der Pas is geboren op 31 januari 1939 in de Fokkershoek 13, waar thans Dick Rakhorst woont

Lees Meer

[1968] - Jo Bissels

Johannes Antonius Bissels.

Op 17 november 1967 schoot Jo Bissels zich voor de tweede keer Koning. In die tussentijd is er veel gebeurd. Zijn zaak is veel uitgebreid, hij was verhuist en tussen zijn eerste en zijn tweede keer Koning zijn is hij vader geworden.

Lees Meer

[1967] - Jan Kapteijns

Johannes Maria Adrianus Kapteijns.

Johannes Maria Adrianus Kapteijns schoot dit jaar de vogel naar beneden en werd hiermede de vijfde Koning van het St. Willebrordusgilde  sinds de heroprichting in 1963.

Lees Meer

[1966] - Wilhelmus van Gaal

Wilhelmus Henricus Julianus van Gaal.

Dit schild is geschonken aan het St. Willebrordusgilde van Heeswijk door Wilhelmus Henricus Julianus van Gaal, die in 1966 Koning was van dit gilde. Deze eer viel hem te beurt op 6 november 1965 de vogel naar beneden te schieten bij de schutsbomen, die geplaatst waren achter Hotel Cuypers te Heeswijk. Herman van Gaal werd geboren op 31 augustus 1936 als 18de en de laatste telg in het gezin van Gaal.

Lees Meer

[1965] - Jo Bissels

Johannes Antonius Bissels.

Over het jaar 1965 werd Jo Bissels Koning van het St. Willebrordusgilde. Hij was geboren op 7 mei 1936 in Berlicum bij de Goortjes molen, deze is thans verdwenen. De molen stond vroeger aan de Heesche weg bij Rukven, waar nu Dr. Schram woont.

Lees Meer

[1964] - Jan van Daal

Johannes Bernardus van Daal.

Na een langdurende rustperiode werd het St. Willebrordusgilde in 1963 officieel weer opgericht. Schutsbomen waren direct niet te plaatsen, toch wilde men een Koning hebben.

Lees Meer

[1963] - Jan van Daal

Johannes Bernardus van Daal.

Na een langdurende rustperiode werd het St. Willebrordusgilde in 1963 officieel weer opgericht. Schutsbomen waren direct niet te plaatsen, toch wilde men een Koning hebben.

Lees Meer

[1879] - Adrianus Tiebosch

Adrianus Tiebosch.

We zijn gekomen aan het schild van 1879. Toen werd voor de laatste keer het koningsschot gelost.

Lees Meer

[1875] - Gerardus van der Zanden

Gerardus van der Zanden.

Tegenover de Abdij stond vroeger het studenten kosthuis van Anna Gloudemans, dat zich mocht verheugen in een grote aanloop. Voordat echter haar vader, Johan Glaudemans, daar zijn intrek nam, was het bewoond door Gerardus van der Zanden.

Lees Meer

[1868] - Jan van Heeswijk

Jan van Heeswijk.

Het koningsschild van Jan van Heeswijk valt op door de aantrekkelijke wijze, waarop de H. Willebrordus, onze geloofsverkondiger en beschermheilige, staat afgebeeld. Klaarblijkelijk heeft de zilversmid een goede voorstelling onder zijn ogen gehad.

Lees Meer

[1862] - Hendrikus Martinus Spierings

Hendrikus Martinus Spierings.

In 1862 werd “Hendrikus Martinus Spierings” tot Koning uitgeroepen van het St. Willebrordusgilde te Heeswijk. Aldus staat het met keurige lettertekens in gegrift op de onderste helft van een hartvormig schild, waarmede hij het gildezilver verrijkte.

Lees Meer

[1854] - Willem van de Graaf

Willem van de Graaf

Het schild van Willem van de Graaf, dat in de bovenste helft de buste van H. Willebrord draagt met de staf in de linkerhand, en op de onderste helft vermeld, dat hij in 1854 Koning werd van de Heeswijkse schutterij, plaatst schrijver dezes voor een – van hier uit – onoplosbare moeilijkheid.

Lees Meer

[1846] - Johannes Hak

Johannes Hak - Kerkmeester;  en Koning van het St.Willebrordusgilde Heeswijk.

Welk bedrijf Johannes Hak uitoefende, zal geen Heeswijkenaar meer kunnen zeggen. Te lang is de man al dood. Hij stierf 30 maart 1855. De familie Hak behoorde geenszins tot de Heeswijkse geslachten. Maar dit verhinderde niet, dat hij tot kerkmeester werd uitverkoren, wat hij 23 jaar is geweest.

Lees Meer

[1838] - Arnoldus van den Brand

Arnoldus van den Brand.

Het zesde Koningsschild draagt de naam van Arnoldus van den Brand. Hij was een andere dan Noldus van den Brand, de knecht en koetsier van de Abdij, die het paard en zichzelf gaarne rust gunde, en aanlei op de vele pleister plaatsen langs de weg. Deze Noldus of Nullike is zo lang nog niet dood.

Lees Meer

[1805] - Francis Johannes Spierings

Francis Johannes Spierings.

Met het vijfde schild zijn we aangeland in het begin van de 19de eeuw.

De eer van Schutterskoning viel te beurt in 1805 aan Francis Johannes Spierings

Lees Meer

[1783] - Hendrik Heyme Kilsdonk

Hendrik Heyme Kilsdonk.

Op de vierde zilveren plaat van de Heeswijkse schutterij staan de woorden: Hendrik Heyme Kilsdonk Conink van het St. Willebrordusgilde te Heeswijk 1783. Met de naam Hendrik Kilsdonk kunnen we wel overweg

Lees Meer

[1763] - Nicolaas Koppens

Nicolaas Koppens.

Het derde zilveren schild heeft tot onderschrift: Nicolaas Koppens, coning van het St. Willebrordusgilde tot Heeswijk. Links en rechts daarboven staan St. Joris en H. Willebrord afgebeeld: de laatste heeft bij zich een vat, waaruit wijn vloeit in een kan.

Lees Meer

[1742] - Wilhelmus van der Heijden

Wilhelmus van der Heijden.

Het tweede zilveren schild van het St. Willebrordusgilde is klaarblijkelijk een Koningsschild. Op de onderste helft staat met kapitale letters: Wilhelmus van der Heijden, Konink van St. Willebrordus Gilde tot Heeswijk Anno 1742. Wat voor beroep Wilhelmus van der Heijden uitoefende is gemakkelijk te raden.

Lees Meer

[1696] - Dierck Hendrick Peynenborch

Dierce Hendrick Peynenborch.

Het oudste schild van het Heeswijkse gilde zilver (ook wel juweel geheten) draagt het jaartal 1696. Hoe zag Heeswijk er toen uit.

Lees Meer