Sint Willebrordus Gilde Heeswijk

Nieuws Overzicht

Sint-Willebrordusgilde per 17 november 2014 officieel gecertificeerde schuttersvereniging.

 

Beste leden,

 

we hebben even gewacht tot we het officiële bericht op de website zagen, we zijn nu per 17 november 2014 een erkende officiële gecertificeerde schuttersvereniging. We hebben hier veel werk aan gehad maar heel plezierig was het dat bij de controle we als een van de beste uit de bus kwamen. Men moet voortaan om een schietvergunning te krijgen gecertificeerd zijn anders geen vergunning meer. Het zal voor onze schutters wennen zijn aan de nieuwe regels die gaan gelden bij het schieten. Meer administratieve zaken en voor een vergunning moet iedereen voortaan persoonlijk bij de politie op gesprek komen. In het voorjaar houden we een bijeenkomst waar aan de schutters uitleg gegeven zal worden wat de nieuwe regels inhouden en hoe we daar in de toekomst met om moeten gaan.

 

Zie de website www.vbg2008.nl bij gecertificeerde verenigingen.

 

Lees Meer

Nieuwsbrief Gildetrom november 2014

Beste leden, zie de nieuwsbrief van November 2014.

Hierin staat dat ons gildelid Nico van de Ven geïnstalleerd is als voorzitter van de Studie-Archief en Tentoonstelling commissie van de (NBFS) Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden waarvan 206 gilden lid zijn. Namens de overheid succes met je nieuwe functie Nico.

Lees Meer

10.000 euro voor het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk

Beste leden,

graag wil de Overheid u en uw familieleden kennissen en vrienden van harte bedanken voor het stemmen op het Coöperatief Dividend van de Rabobank. Op vrijdagavond 27 november 2014 was de spanning te snijden in de sporthal te Nistelrode. 700 gasten zaten te popelen wanneer hun geldbedrag op het scherm kwam. Karin Bloemen maakte er een prachtige gezellige show van waarvan we genoten hebben. Toen ons bedrag bekend gemaakt werd dat we 10.000 euro gewonnen hadden was de euforie groot. Het geld dat we gevraagd hebben voor de verbouwing van ons gildehuis komt ons goed van pas. Jammer was het voor de verenigingen die het niet gehaald hadden en met €250,00 moesten doen. Van de 19 genomineerden verenigingen waren er 5 die het niet gehaald hadden, jammer voor hen. We kunnen nu een start maken met de verbouwing en het aanpassen van het gildeterrein.

Namens de overheid nogmaals hartelijk dank en breng deze over aan uw medestemmers en aan de Rabobank.

Lees Meer

Gerard Oskam nieuwe Koning Sint-Willebrordusgilde.

Op zaterdag 1 november was bij het Heeswijkse Sint-Willebrordusgilde het jaarlijkse koningschieten. De dag begon traditiegetrouw met het invendelen van de nieuwe leden en dat waren dit jaar 6 personen, te weten Rien Verkuijlen, Tonnie en Ria van Koolwijk, Erik en Heidi Broeren en tenslotte Bart Lucius. Er waren eigenlijk nog twee nieuwe leden meer, Nicole en Ryan Broeren, maar omdat zij nog geen 18 jarige zijn werden ze nog niet als volwaardig lid ingevendeld. 

Hierna werd de schutsboom gevrijd door pastoor Joost Jansen, gevolgd door de ereleden en dhr. Van de Wijdeven als vertegenwoordiger namens de gemeente. Er waren 13 gildebroeders die streden om het koningschap en na 103 schoten was het de 43 jarige Gerard Oskam die de laatste resten van de koningsvogel naar beneden schoot. Gerard was in 2004 al eens meer koning van het gilde en weet dus wat het inhoud.  Na de beëdiging tijdens de kroningsmis is hij ingevendeld als koning door zijn eigen dochter Janne.  

Hij is getrouwd met zijn Jessica en heeft 2 dochters, Janne en Nienke, die ook allen lid zijn van het gilde en trots zijn op hun kersverse koning. Het gezin Oskam woont op Kastanjedreef 45 en Gerard is in het dagelijkse leven al vanaf 2003 werkzaam als veiligheidsbeambte. Als hobby heeft hij motor rijden, gewoon op de weg, al was hij ook soms te zien op een solex. Zijn grootste hobby is “zijn” gilde, oftewel “ons” clubke zoals hij het zelf zegt. Hier is hij een verdienstelijk tamboer en vendelier in hart en nieren en de laatste jaren leid hij ook de kledingcommissie. Een moeilijke taak om het gestaag groeiende gilde telkens weer in zijn geheel in passende uniformen te krijgen met weinig middelen. Gelukkig heeft hij een aantal dames binnen het gilde die dit geheel belangeloos samen met hem verzorgen. 

Gerard heeft ook het geluk dat hij volgend jaar als koning mee mag schieten met het Koningschieten tijdens het Europees Schutters Treffen in Peine (Duitsland), een evenement wat in 2006 in Heeswijk plaatsvond en maar eens in de 3 jaar in Europa wordt georganiseerd.

Lees Meer

Interview met koning Tini van Lieshout

INTERVIEW DOOR ANITA VAN DER CAMMEN

KONING, TINI VAN LIESHOUT 2014

 

Ik fiets met een kratje bier naar Heeswijk. Ik mag zomaar met fiets en al naar binnen en ik denk dat hij mij veel te vertellen heeft. Sterker nog hij stelt mij allerlei vragen. Hij is blij dat ik kom, kan hij tenminste een saaie vergadering afzeggen.

Tini, hoe was het om koning te zijn? Een bewogen jaar, met een gezellig ontbijt en Installatie Mis als begin, een gigantisch indrukwekkend jaar wat erg leuk was.

Hoeveel jaar ben je bij het gilde? 8 jaar.

Wat betekent het gilde voor jou? Een mooi historisch gebeuren waar ik me thuis voel. Door te helpen bij het E.S.T in Heeswijk ben ik geïnteresseerd geraakt en hebben ze mij gevraagd om bij het gilde te komen.

Wat doe je bij het gilde? O.a. Gras maaien maar afgelopen jaar heeft Ryan Broeren het van mij overgenomen.

In welke klasse schiet je eigenlijk? Ik schiet niet, maar ik jeu de boules. Ik ben eigenlijk maar een halve gilde broeder.

Hoe vaak heb je meegedaan om koning te worden en hoeveel kogels had jij nodig om die vogel naar beneden te halen?  Dit was mijn 7de keer en er is 162 keergeschoten op de vogel. Mijn vrouw wilde die vogel naar beneden hebben en dat is mij gelukt.

Wat was de mooiste reactie toen de vogel naar beneden viel en jij koning werd? Er waren veel mooie reacties. Veel mensen begroette mij met hallo Koning, ook mensen die mij niet zo goed kennen.

Is het leuk om koning te zijn van het gilde? Ja.

Wat vind je van het gilde van Heeswijk en dat van Dinther?

Ze hebben allebei iets. Dinther heeft geen vrouwen en weinig jeugd en dat is een nadeel. Bij Heeswijk is de saamhorigheid groot. Jammer dat er minder over wordt gepubliceerd in kranten en gilde trom al is dit het afgelopen jaar flink verbeterd.

Wat is jouw mooiste herinnering bij het gilde? Het E.S.T in België en Polen samen met het Gilde van Dinther in de bus en 3 dagen feesten in de tent samen met Tonnie.

Zijn er ook vervelende gebeurtenissen? Eigenlijk geen. Jammer dat ik een paar leuke gebeurtenissen heb gemist o.a. het uitstapje naar Westerlo in België.

Wat weten ze bij het gilde niet van jou? Ik heb een schild laten maken die veel te klein is om al mijn liefhebberijen op te zetten. Daarom staat Tonnie achter de boom en mijn kinderen en kleinkinderen in de kruin.

Hoe heten jou kinderen aanhang en kleinkinderen? Marieke en Wim, Joost en Inge en de kleinkinderen Joran, Kyra en de jongste is Jente.

Wat moet ik voor jou koken als jij het voor het zeggen had? Doe maar een varkenshaasje met champignons, rauwe witlof en Dame blanche. Maar het maakt niet zo veel uit als je het maar klaar maakt als Tonnie

Wie is de beste kok???? ………Wat wil je niet op je bord hebben? . Tonnie natuurlijk, Ik kan daar niet aan tippen al was ik kok in dienst.Ik lus alles van kikkerbillen totviolen.

Wat is jouw goede en heb jij ook slechte eigenschappen?  Ik kan geen neezeggen en ben een beetje nieuwsgierig.( Zijn vrouw Tonnie reageert, en wat eigenwijs)

Waar kunnen ze jou nog blij mee maken?  Ja, als ze zo met een kratje bier langs komen.

Mag ik nog vragen naar jouw leeftijd? Dat moet je weten, het gilde had ik uitgenodigd toen ik 65 werd en dat is voor eeuwig vast gelegd op de film van HDL.

Als je een avondje uit zou gaan, wat ga je dan doen?

Nu uit eten, vroeger gingen we dansen, ja we hebben zelfs topklasse gedanst.

Met wie zou jij het liefst een biertje aan de bar willen drinken?

Met wie niet, maar liefst met mensen met een interessant verhaal.

Waar kan ik jou s’nachts voor wakker maken? Doe maar niet voor iets lekkers, maar als iemand me nodig heeft.

Wat zijn jouw liefhebberijen? Schaken, dammen, biljarten, fietsen, spinnen, tuinieren, lange afstand wandelingen, het uitzetten van routes en vrijwilligers werk op de museumboerderij.

Waar ben je trots op? Mijn gezin, huis, tuin en mijn fietsen natuurlijk.

(Zijn vrouw reageert, en op je uiterlijk)

Waar heb jij een hekel aan? Mijn huis schilderen.
Vind je het leuk om in de belangstelling te staan?
Nee, maar als Koning sta je in de belangstelling. En Jan promoot het gilde en zet ons in de picture. Hij brengt het gilde op een bescheiden manier onder de aandacht. Pas zij onze burgermeester nog, waar is onze Jan???

Dat onderstreept zowel zijn als haar gemoedelijkheid.

Heb je als koning nog een laatste wens? Een mooi afscheidsfeestje van eenmooi koningsjaar.

Wie gun jij het koningschap? Dre en nog vele andere. In Dinther gun ik het Harrie v Zutphen uit Heeswijk.

Heb je nog een tip voor de nieuwe koning? Tip van Gijsde Visser. Proberen te genieten laat het over je heen komen. Een betere tip heb ik niet.

Wie zou jij graag willen interviewen? Rob Cremers en andere nieuwe gildeleden.

Ben ik nog iets vergeten te vragen? Ja, waarom ik bij het gilde van Heeswijk ben en niet bij het Gilde van Dinther? Natuurlijk omdat ik uit Heeswijk kom. De bijeenkomst tijden in Dinther zouden mij beter uitkomen omdat ik op woensdag en zondag fiets.

Wil je ons nog wat vertellen dan hoef ik niks te vragen??? Ja, waar ik heb gewerkt. Ik ben begonnen op de melkfabriek in Dinther. Daar maakte ik zelfs boter en slagroom.

Totaal heb ik 40 jaar in de zuivel gewerkt, bij Campina.

 

Ik heb je zoveel gevraagd en je hebt zoveel verteld, wil je mij nog wat vragen?

Wie gaat jouw man interviewen als hij koning wordt? Ik zelf denk ik, maar niet op een gezellige avond, Ik denk dan gewoon aan tafel tussen de soep en de aardappelen??? Een interview is erg leuk, maar wat vind jouw man ervan?

Hij vindt alles prima, natuurlijk vind hij het leuk ook als ik iets voor het gilde doe.

Tini, bedankt voor je spontane antwoorden en vooral je leuke verhalen, wie weet drink ik nog vaker een biertje met jou, maar dan aan de bar?? Groetjes Anita.

Lees Meer

Zilveren schild van Tini van Lieshout

Verklaring schild Tini van Lieshout

De vorm: eenvoudig met geen scherpe kanten en een eenvoudig randje 

De Koning: De koning van het schaakspel. De damsteen heb ik uiteindelijk weg gelaten

De boom: Ik tuinier graag. Het tuinieren kent vele facetten.

Wat er allemaal achter de boom staat en is gebeurd laat ik even achterwege.

De fiets: Liefhebber van de race fiets, de mountainbike en gewone fiets.

De wandelschoenen: We wandelen graag lange afstandswandelingen [LAW’s].

3 Ballen: Jeu de boules, biljarten en van vroeger het tafeltennissen.

Over alle onderwerpen zijn wel drie of meer onderdelen te vertellen.

Wandelschoenen maar ook racefiets, mountainbike, dans en sportschoenen

Fietsen: mountainbike, racefiets en de gewone fiets

De boom: snoeien, planten ruilen, het vermeerderen van planten, tuin aanleggen, onderhoud, enz.

In het midden, de melkbus, met het getal 40 en het embleem van De Meierij.

40 jaar getrouwd, 40 jaar op de Meierij [DMV, Campina, Friesland Campina] gewerkt.

Het wapen van De Meierij [En het district waarin wij wonen]. De 3 kruizen stellen molenijzers voor.

De tekst spreekt voor zichzelf.

2014 klein en vooraan zodat daar nog  jaartallen bij kunnen als ik nog eens het geluk aan mijn zijde heb.

Lees Meer

Samen bouwen naar een mooiere toekomst.

Beste heer Schakenraad, 

Voor het Coöperatief Dividend 2014 ontvingen we de afgelopen maanden 53 aanvragen. Met het Coöperatief Dividend steunen we projecten die verschil

maken in de maatschappij en een blijvende bijdrage leveren aan verbeteringen in uw leefomgeving. Hiervoor hebben we dit jaar € 90.000 ter beschikking.  

Gefeliciteerd!

Op donderdag 30 oktober selecteerden de leden van de ledenraad 19 projecten. Met genoegen bevestig ik dat uw project “Verbouwing Gildehuis” met het gevraagde bedrag van

€ 10.000,- is genomineerd voor een uitkering uit het Coöperatief Dividend 2014! Het blijft natuurlijk nog even spannend of uw project straks daadwerkelijk tot één van de winnaars wordt gekozen. 

Promotie van uw project

In week 45 ontvangen onze leden het ledenmagazine Dichterbij met daarin een aparte bijlage met een overzicht van alle genomineerden. Via een persoonlijke code in het magazine kunnen de leden vervolgens stemmen op de genomineerde projecten, daarnaast kunnen zij zich inschrijven voor de Coöperatieve Ontmoeting. 

Ieder lid dient vijf stemmen uit te brengen op vijf afzonderlijke projecten. Dit is mogelijk tot en met dinsdag 25 november. In de weken tot aan de bekendmaking bent u natuurlijk vrij om uw project verder te promoten en zodoende zoveel mogelijk stemmen voor uw project te werven. 

Feestelijke bekendmaking winnaars op 27 november - uitnodiging

De uitslag van de stemming wordt feestelijk bekendgemaakt tijdens onze Coöperatieve Ontmoeting, op donderdagavond 27 november in Sporthal De Overbeek in Nistelrode. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.  

Met hoeveel personen bent u aanwezig?

Er is op 27 november een vast aantal plaatsen voor u gereserveerd. Wilt u ons, vóór 20 november, laten weten welke personen (maximaal vier) van uw stichting of vereniging plaats gaan nemen op de eerste rijen?  U kunt de namen mailen naar communicatie@bernhezemaasland.rabobank.nl. Voor andere leden van uw vereniging of stichting is uiteraard ook plaats, mits zij lid zijn van onze bank en zich tijdig inschrijven via het hierboven genoemde inschrijfsysteem op onze website. 

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan gerust contact op met het team Marketing, Communicatie & Coöperatie. Wij zijn bereikbaar via het telefoonnummer (0412) 45 77 20 of op e-mailadres communicatie@bernhezemaasland.rabobank.nl 

Veel succes met de promotie van uw project en wij ontvangen u graag als onze gast op donderdagavond 27 november! 

Met vriendelijke groet, Joep Kok directievoorzitter

Lees Meer

Zaterdag 1 november 2014 koningschieten bij het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk

Koningschieten Sint Willebrordusgilde Heeswijk 

Een trotse man neemt aanstaande zaterdag afscheid van zijn koningschap bij het Heeswijkse Sint Willebrordusgilde. Hoe blij was Tini van Lieshout vorig jaar toen de koningsvogel naar beneden viel en met hoeveel plezier heeft hij een heel positieve invulling gegeven aan zijn vooraanstaande rol binnen het gilde. Bijna altijd was hij aanwezig en straalde hij ook de gemoedelijkheid uit die binnen het Heeswijkse gilde heerst. Het is ook een succesvol jaar geweest voor het gilde, zowel bij de gildedagen van Kring Maasland en Hoge Schuts, als de vrije gildedag in Oeffelt waar diverse prijzen zijn behaalt. Tini is bovendien met het gilde aanwezig geweest bij de aubade op Koninginnedag, de felicitatie van Marietje van Gaal  met haar Koninklijke onderscheiding, de dodenherdenking in Vught, de Airbornefestiviteiten, de tentoonstelling op Kasteel Heeswijk, de boekpresentatie in Kasteel Westerlo in Belgie met optredens van het gilde, de hernieuwing van Eed van Trouw ten aanzien van Koning Willem Alexander etc etc. Kortom een druk maar mooi jaar.

A.s. zaterdag (1 november) is het dus koningschieten, waar Tini weer een kans krijgt om nogmaals een jaar koning te zijn, al zijn er meerdere kandidaten die met hem zullen strijden om het koningschap. Een strijd die zoals elk jaar sportief gestreden wordt.

De leden komen om half elf samen op de Schuttershof aan de Fokkershoek en rond half twaalf begint het koningschieten, waar iedereen mag komen kijken.

’s-Middags is er voor de leden een gezamenlijk buffet en ’s-avonds de jaarlijkse teeravond.

Op zondag 2 november gaat het gilde in alle vroegte op bezoek bij de nieuwe koning voor het ontbijt en om negen uur zijn alle leden weer in de Heeswijkse kerk aanwezig voor de mis en de installatie van de nieuwe koning. Hier mag iedereen aanwezig zijn, zo ook tijdens de receptie in het gildehuis op de Schuttershof direct na de mis.

Lees Meer

Prijswinnaars kleurwedstrijd tentoonstelling gezellig een dagje naar de Efteling.

Beste meneer schakenraad. Vandaag hebben we eindelijk gebruik gemaakt van onze prijs! De kaartjes die Donna gewonnen had met de kleurwedstrijd. Khloe heeft het ook erg naar haar zin gehad. Het was een drukke maar leuke dag. Heel erg bedankt nog en zou u het willen laten weten als de foto's op de site komen? Dan kunnen we een kijkje nemen. Mvg familie van Rooy. 

Lees Meer

Zegening werelddierendag

Nemen we volgend jaar Floor van de Gouverneursweg mee de kerk in?

Lees Meer