Sint Willebrordus Gilde Heeswijk

Nieuws Overzicht

Nieuwe jeugdkoning van 2017 Nienke Oskam

Nienke Oskam jeugdkoning Sint-Willebrordusgilde Heeswijk 2017.

 

Op 2e Pinksterdag hebben we weer een fantastisch gezellige geslaagde jeugddag gehad. We zijn begonnen in de morgen om 07.30 uur met de sporthal op te ruimen van de zeskamp op 1e pinksterdag. Daarna in vliegende vaart met het hele gilde de opgeknapte laan geopend bij het kasteel. Daarna gezellig gegolft bij Glowgolf in Eindhoven en daarna nog 1,5 uur gebowld. Terug in het gildehuis heerlijk met z’n allen gegeten en daarna gaan schieten op de Gipsen Vogel. Deze vogel stond weer op 12,5 meter hoogte en alle leden tot en met 25 jaar mochten schieten voor de jeugdkoning van 2017. Nienke Oskam schoot met het 62e schot de gipsen vogel perfect naar beneden. Een heel jaar lang mag zij in het gilde met de zilveren jeugdkoningsketting meelopen in het gilde. Jeugdkoning van 2016 Nicole Broeren ontving een zilveren herinneringsspeld voor haar taak als jeugdkoning in 2016.

Met dank aan de jeugdcommissie met deze gezellige sportieve dag voor onze jeugdleden.

Lees Meer

Nieuwsbrief gildetrom mei 2017

Zie de nieuwsbrief van mei 2017

Lees Meer

Nieuwsbrief gildetrom april 2017

Beste leden, zie de nieuwsbrief van de gildetrom van april 2017.

Lees Meer

Nieuwsbrief gildetrom van maart 2017

Beste leden, zie de nieuwsbrief.

Lees Meer

Nieuwsbrief van de Gildetrom februari.

Beste leden, zie de nieuwsbrief van de gildetrom van februari in de bijlage.

Lees Meer

Nieuwsbrief gildetrom januari 2017

Beste leden zie de nieuwsbrief.

Lees Meer

Bart van Boxtel onderscheiden voor 25-jarig lidmaatschap

Bart van Boxtel 25 jaren lid bij het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk.

Als '6 jarige' in 1991 lid geworden van het gilde. Zijn ouders waren ook enthousiast en steunde Bart zodat hij mooi opgroeide in het gilde met dank aan zijn ouders. Zijn Opa Toon Haazen schoot zich in dat jaar tot koning en herhaalde dat nog een keer in 1995. Bart is tamboer in het gilde hij schiet met de kruisboog en hanteert het vendel. Bart is een heel trouw lid en aanwezig bij diverse activiteiten. Een aantal jaren geleden is hij vanwege zijn beroep internationaal chauffeur geworden. Op de gildeapp kunnen we hem door heel Europa volgen met piekpunten waar hij die dag aanwezig is, zo houden we toch nog contact. Zijn beroep zorgt dat Bart niet altijd meer aanwezig kan zijn op de oefenavonden en zo. Maar toch probeert hij altijd bij evenementen of als we als gilde erop uit trekken aanwezig te zijn dat is wat wij als overheid in hem zeer waarderen. Bart heeft een echt gildehart, het geweer waar zijn opa altijd mee schoot hangt bij Bart binnen aan de muur uiteraard wel onklaar gemaakt. Bart is ook jeugdkoning geweest en is de initiatiefnemer geweest om voor de jeugdkoning een wisselschild te schenken. De overheid heeft daarbij nog besloten als herinnering een zilveren speld te schenken aan een jeugdkoning als herinnering van zijn of haar jeugdkoningsjaar. De overheid schonk hem een mooie herinnering in de vorm van een zilveren herinnering speld dat opgespeld werd door onze Koning Ben van Daal.

Lees Meer

Gertie van der Cammen onderscheiden door Kring Maasland

Gildelid Gertie van der Cammen door Kring Maasland onderscheiden. 

Bestuur van Kring Maasland op bezoek bij het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk. Tijdens het bezoek ontving gildelid Gertie van der Cammen een kringonderscheiding in Zilver Verguld voor zijn 20 jarige drukke werkzaamheden als dekenschrijver bij het gilde. Gertie is vanaf 1978 lid van het gilde en in 2016 gestopt als dekenschrijver. Zijn vrijwillige werkzaamheden bestaan uit het opleiden van nieuwe gecertificeerde geweerschutters. Moet er een geweer gerepareerd worden dan lost Gertie het altijd op. Hij organiseert bij het gilde de onderlinge geweercompetitie die 24 wedstrijden omvat en houdt daar de telling van bij. In Mill waar hij woonachtig is zat hij een aantal jaren in het bestuur van de ondernemings- vereniging waar hij destijds een winkel in elektronica had. Momenteel is hij werkzaam bij KPN Nederland. De overheid feliciteert Gertie van harte met zijn welverdiende onderscheiding.

Lees Meer

Ereleden maken standaardpaard compleet

Ereleden van Sint-Willebrordusgilde Heeswijk schenken borstschild en rozetschilden.

Onze standaardruiter Rien Verkuijlen was zeer vereerd met deze schenking die bestond uit een prachtig borstschild en rozetten als schildjes voor zijn paard. Het paard ‘Dora van de Gouverneur’ staat hier trots op ‘9-jarige’ leeftijd op de foto geheel uitgedost om op wedstrijden en bij optredens compleet te kunnen verschijnen. Het schild gemaakt van wit messing is ontworpen door zilversmid Andriessen in Lieshout. Onze standaardruiter is nu geheel operationeel met het prachtige paardendeken zijn standaard met de prachtige ontworpen vaandel. Het kleed en het vaandel zijn beide geborduurd door Peters borduurwerken uit Heeswijk-Dinther. Het logo van het gilde past mooi in het wit en in kleur. Het logo is ontstaan uit het schilderij van de Heilige Willebrordus die in het kasteel museum van Heeswijk ten toon gesteld is. Nogmaals met dank aan onze ereleden voor deze schenking.

Lees Meer

Installatie nieuwe Keizer Gerard Oskam en Beschermvrouwe Hermance Gransbaerg Van Heeckeren van Kell

Gilde Heeswijk heeft een nieuwe Keizer en een nieuwe Beschermvrouwe.

Na 320 jaar weer een keizer in het gilde. In het jaar 1696 was het de schoenmaker Dierck Hendrick Peynenborch die zich toen tot keizer schoot. Onze nieuwe keizer Gerard Oskam is op zondag 15 januari 2017 in de Protestante kerk te Heeswijk-Dinther geïnstalleerd. Met het omhangen van een prachtig zilveren schild in de vorm van een Hugenotenkruis met daaronder drie zilveren vogels.  De drie zilveren vogels staan ervoor dat de keizer drie jaar achtereen de houten vogel naar beneden geschoten heeft. Op die zondagmorgen trok het hele gilde met de standaardrijder voorop met daarachter een prachtige authentieke huifkar met de keizer en gasten naar de Protestante kerk in Dinther. Onze keizer is Protestant en wij waren bijzonder vereerd van de toestemming van de protestante parochie dat het daar mocht plaatsvinden. Wil men lid worden van het gilde dan moet men het christelijk geloof respecteren zo staat het in onze reglementen. Na een gezellige koffietafel in het gildehuis met aansluitend een drukke receptie voor de keizer werd de dag afgesloten.

Barones Hermance Gransberg van Heeckeren van Kell nieuwe Beschermvrouwe van het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk.

Zoals vele weten is de Baron en de Barones van kasteel Heeswijk vanaf 1963 tot hun overlijden Beschermheer en Beschermvrouwe van het gilde geweest. Daarna heeft Henry Wijnaendts deze taak samen met zijn echtgenote overgenomen totdat zij in 2011 hiermee gestopt zijn. Hierna is het gilde op zoek gegaan naar een nieuwe Beschermvrouwe met familiebanden van de baron of barones. Destijds nog Jonkvrouwe Hermance van Heeckeren van Kell kenden we al vele jaren. Op 28 augustus 2004 was het hele Sint-Willebrordusgilde in Zieuwent in de kerk aanwezig bij haar huwelijk met Mr. Joost Gransberg. Het was een belofte van jaren terug dat wij bij hun huwelijk aanwezig zouden zijn. Wat wij zeer waarderen is het vrijwilligerswerk bij de Dames Vereniging van de Orde van Malta in Nederland met reizen naar Lourdes en het organiseren van diverse zomerkampen met gehandicapten. Dat toont haarinzet en gevoel in saamhorigheid voor de medemens wat gildeleden ook altijd als doelstelling meedragen. We hebben nadat Henry Wijnaendts in 2011 gestopt was een aantal jaren gewacht zodat haar kinderen wat ouder waren en het nu ook bewust kunnen meemaken. De barones is op 15 januari 2017 in de Protestante Kerk in Heeswijk-Dinther geïnstalleerd.

Lees Meer