We hebben een Keizerrrrrrrrrrrrrrr in ons midden. Het is kouwwww en ik fiets met een kratje bier naar ‘n koning die de vogel al voor de derde keer eraf geschoten heeft. Da’s echt mazel hebben want Heeswijk heeft nog geen Keizer. Gerard Oskam is de gelukkige van het St Willebrordusgilde. Zondag 15 januari is hij ingehuldigd in de protestantse kerk van Dinther. Daarna was er een koffietafel en de nieuwjaarsreceptie.

Gerard hoe is het om 2 Keer koning te zijn van het gilde van Heeswijk?
De 2de keer was het net zo verassend als de 1ste keer.

Hoe is het dan om de vogel voor de derde keer er af te schieten en dan Keizer te worden?
Die was minder verrassend, maar wel mooi om te ervaren. Door dat het gesteund wordt door heel het gilde is dit wel belangrijk voor mij.

Hoe is het om ingehuldigd te worden in de protestantse kerk?
Geweldig, het idee is van Jan Schakenraad en het bestuur tijdens een kledingcommissievergadering. In plaats van de vergadering voor te zitten mocht ik zitten en luisteren. Zo is het verder tot stand gekomen en het bestuur heeft ingestemd. Met dit gebeuren komen er verschillende zaken bij elkaar uit mijn leven en dat maakt het heel bijzonder.

Hoe voelt het om keizer te zijn van het St Willebrordusgilde van Heeswijk?
Onwennig dat wel, maar echt bijzonder dat ik de titel mag dragen van het gilde. Ik heb al keizers gesproken uit kring Maasland en die zagen het wel zitten met een nieuwe keizer erbij.

Is jou leven veranderd na 2 jaar koning te zijn van het gilde en nu keizer?
Verandert dat wel, je doet mee met keizer schieten. In 2014 ben ik bewust koning geworden en in 2015 voor de 2de keer. Ik wilde een goede koning zijn en nu heb ik de tijd om er aan te wennen dat ik keizer ben van het gilde.

Wat vinden jouw vrouw Jessica en jouw kinderen Janne en Nienke er van?
Geweldig ik word aangesproken door iedereen en het is dan leuk om beroemd te zijn in Heeswijk Dinther. Mijn kinderen genieten er ook van.

Wat is het mooiste wat je meegemaakt hebt in dat jaar?
In gevendeld worden als koning door Janne. In gevendeld worden als keizer door Richard. Groeps trommelen in Ravenstein was heel mooi. Janne heeft voor de 1ste keer meegedraaid bij de dodenherdenking in Vught.

Wat is de taak van ‘n keizer?
Geen idee, ik denk mijn eigen invulling aangeven en actief blijven net als anders. Ik ben niet toegevoegd aan het bestuur. Dit wil ik nog niet een andere keer misschien.

Heb je nog leuke reacties gehad van mensen uit je omgeving?
Ja, van familie en vrienden heel verassend en heel leuk.

Hoe was de koffietafel?
Heel goed geregeld en verzorgd, dit geldt voor de hele dag eigenlijk. Heel blij dat er zoveel mensen van het gilde erbij waren en in het bijzonder Jan Schakenraad en Willy van de Wijgert.

Hoe zie jij je toekomst als Keizer?
Goed, absoluut een titel en ook een aanwinst voor het Gilde.

Heeft Dinther ook een keizer?
Nee, ik denk dat ze jaloers zijn maar ze gunnen het me vast wel.

Hoe zag je schild eruit dat je geschonken hebt aan het gilde?
Zie de site van het gilde. Hierop staat alles beschreven met foto en al. www.willebrordus.nl

Hoe is de surprise party geweest, afgelopen zaterdag 21 januari?
Overweldigend. Fantastisch. Ik kan nog niet geloven dat ik hier met open ogen ingelopen ben. Ik ben geweldig trots op Jessica, Janne, Nienke & Simone wat ze voor me georganiseerd hebben.
Ik vond het kei mooi dat er zoveel mensen waren en het was een heel gezellig feest met goede artiesten……….

Heb je ons nog wat te vertellen anders gaan we over naar het kratje bier dat leeg moet vanavond? Waar we geen moeite me hebben hoor.
Ik wil iedereen bedanken als dat mag voor deze bijzondere dag. Iedereen die geholpen heeft aan deze dag daar ben ik trots op, trots op het gilde en we hopen deze gezelligheid voort te zetten in het nieuwe jaar.
Ik hoop dat iedereen zijn schouders onder de club wil blijven zetten nu en de komende jaren, zodat we een mooi en gezellig gilde houden met een prachtig nieuw gildehuis en een nieuw ingericht terrein.

Wil je mij nog wat vragen?
Hoe is het met jou Anita?
Goed, het is gewoon kei leuk om voor de 2e  keer met jou een krat bier leeg te drinken en weer een gezellige avond te kletsen over het gilde en andere dingen.

Groetjes van mij en onze Keizer Gerardus.
Anita van der Cammen.