Bert van den Berg

Koning 1999

Koningsschild 1999:
Het koningsschild van Bert van den Berg heeft de traditionele vorm van het St. Willebrordus gilde. Het schild draagt de letter P, van het jaartal 1999. Het zilver is van het tweede gehalte. Het keurmerk is van het waarborgkantoor uit Gouda. De letters J 2 A staan voor het meesterteken.

Hubertus Josephus van den Berg
Geboren op 18 maart 1930 in de gemeente Schijndel, parochie Heeswijk. Bert van den Berg is getrouwd met An Voets, samen hebben ze drie dochters en een zoon en 7 kleinkinderen. Hun huidige woonadres is Hoofdstraat 104 te Heeswijk. De 69 jarige Koning is 23 jaar lid van het gilde. Twintig jaar lang versterkte hij het bestuur van het gilde. In 1981 was hij voor de 1ste keer een waardige Koning van het gilde. Momenteel geniet de gepensioneerde kantonnier van een welverdiende rust. Bij het gilde is hij momenteel actief met het oud papier en bij de twee wekelijkse schietwedstrijden voor 60 plussers. In zijn vrije tijd kaart en fietst hij graag en maakt hij met gezelschappen huifkartochten door Heeswijk en omgeving. Op zaterdag 7 november 1998 werd traditie getrouw het koningschieten gehouden. Tijdens een spannende onderlinge wedstrijd met 23 Gildebroeders, viel na 402 schoten de koningsvogel naar beneden. Bert van den Berg nam hierdoor het koningschap over van Tonny van der Cammen. De nieuwe Koning werd op zondag 8 november 1998 tijdens een Pontificale Gildemis in de parochiekerk H.Willibrordus in Heeswijk officieel geïnstalleerd. Deze gildemis is voorgegaan door onze gildeheer Pastoor Kuypers met zang van het gemengd koor

Zijn eerste officiële optreden was tijdens een begrafenis in de parochiekerk te Heeswijk. Op 19 november 1998 overleed Theo Verkaar, medeheroprichter, oud Hoofdman en ere lid van het gilde. Een zeer droeve gebeurtenis waar heel het gilde bij aanwezig was en waar wij onze oud Hoofdman met gilde eer hebben begraven. Het was het jaar dat Burgemeester van Gorp de houten vogel van de ereleden naar beneden schoot met het 32 schot.

Een van de hoogtepunten in het afgelopen jaar was het invendelen van Piet Laros. Deze Gildebroeder zorgde voor nog 3 gildebroeders meer, in de vorm van zijn zonen Roy, Stefan en Tim. Voor het eerst reikte de Koning een wisselbeker uit aan Roy Laros, die bij de eerste officiële onderlinge Kruisboogcompetitie voor de jeugd eerste was geworden. In dit jaar werden er vier nieuwe vesten gemaakt voor de zilverdragers. De schilden zijn met twee musketon haken bevestigd, zodat ze niet meer kunnen omdraaien.

Het grootste hoogtepunt van het jaar vond onze Koning de jeugd spelletjesdag die voor de eerste keer gehouden werd. Dit was een dag waar ik met volle teugen van genoten heb, zei onze Koning. Tijdens deze dag schoot de Koning als eerste op de gipsen vogel en reikte hij de beker uit aan Johan Brekelmans als beste schutter op de gipsen vogel van 1999.

Het was het jaar dat onze Koning de Koning van het St. Barbara gilde uit Dinther tijdens het koningschieten in zijn huifkar vervoerde. Het hele koningsjaar was hij aanwezig bij de bestuursvergaderingen van het gilde. Het werd verder een druk en prachtig gildejaar met vele evenementen en optredens.

koningsschild 1999:
Het koningsschild van Bert van den Berg heeft de traditionele vorm van het St. Willebrordus gilde. Het schild draagt de letter P, van het jaartal 1999. Het zilver is van het tweede gehalte. Het keurmerk is van het waarborgkantoor uit Gouda. De letters J 2 A staan voor het meesterteken. Het schild is op ambachtelijke wijze tot stand gekomen door de zilversmid Jan Andriessen uit Stiphout. Het schild is opgelegd met een huifkar met ingespannen paard met daarbij een koetsier. Deze beeltenis toont de hobby van de huidige Koning. Dit is het tweede schild dat Koning Bert van den Berg aan het St. Willebrordusgilde geschonken heeft.