Michel van Erp

Koning 2001

Michel van Erp

Op zaterdag 18 november 2000 zijn bijna alle Gildebroeders aanwezig voor het jaarlijkse Koningschieten. Om 11.00 uur begonnen we te schieten op de houten vogel die Ad Heesakkers had gemaakt. Na 338 schoten viel de houten vogel naar beneden. Jaren heeft Michel mee geschoten maar had altijd 50 gulden bij om het af te kopen want hij wou het niet zijn, maar voor de spanning schoot hij toch mee. Nu de eerste keer dat hij de 50 gulden niet bij had en echt Koning wilde worden is het hem meteen gelukt. Daar was dan de nieuwe Koning, na een spannende strijd. Na een korte vergadering van het bestuur waren zij allen eens over dat de nieuwe Koning Michel van Erp. Meteen kreeg ik mijn eerste taak, geen gemakkelijke taak, want op bezoek gaan bij een ernstige zieke, namelijk Gildebroeder Toon Haazen is niet zo fijn. Toen we terugkwamen van Toon Haazen hebben we lekker gegeten en afscheid genomen van de oude Koning Ad Heesakkers. ’s Avonds een gezellige feestavond. De volgende dag werd ik geïnstalleerd door Pastoor Kuypers in de H. Willibrorduskerk te Heeswijk.

Ik ben lid geworden 14 april 1978 als vendelier met een tussenpauze van 1 en een half jaar om te denken wat ik wou. Toen weer actief geworden als een echte Gildebroeder. Als Gildebroeder moet je een keer geluk hebben om Koning te worden. Het is een eer dat je Koning mag zijn van je gilde, want er zijn zoveel mooie dingen om mee te maken. Maar niet altijd denk daar ook aan.

Dieptepunt was de begrafenis van Toon Haazen. Vele hoogtepunten zijn gildedagen, zoals Helmond, Vorstenbosch en Berlicum. Op die dagen leer je andere Koningen kennen, daar kreeg ik een speciale band mee met Dinther, Berlicum, Erp en Nuland. Daar heb ik veel lol en gezelligheid mee gehad. Zo ook de huwelijken van Harm Dobbelsteen, Antoine v.d. Pas, Peter Boselie en 12 en een half jaar getrouwd van Gertie van der Cammen.

Michel woont in de Pastoor Maasstraat 24 te Heeswijk en is daar geboren en getogen. Ons gezin bestaat uit Pa en Ma, 2 zonen en 1 dochter. Vader Jan ( Johannes ) van Erp, geboren te Heeswijk 26-5-1929 is een zoon van Johannes van Erp uit Heeswijk 21-2-1895 en van Maria Anne Boselie te Berlicum 2-2-1900

Moeder Mien (Wilhelmina Regina ) Langenhuysen, geboren te Schijndel 17-8-1932, dochter van Marinus Langenhuysen uit Berlicum 19-4-1902 en van Josina van de Akker uit Schijndel 28-2-1908. Trouwde op 16-5-1957 en kregen 3 kinderen. Hans ( Johannes Marinus Martinus ) vrijgezel, Michel ( Marinus Johannes ) vrijgezel. Marion ( Johanna Josina Maria ) is getrouwd. Marion is getrouwd met Erik van der Lee en hebben 2 kinderen, Jordi en Sven van der Lee en wonen in Vinkel.

Michel volgde na de lagere school ( St. Norbertusschool ) bij ons in de straat het pleintje over. Toen naar de L.T.S. te Veghel om metselaar te worden. Mijn eerste baan was bij Strien van Uden te Heeswijk als metselaar. Toen naar Janssen de Wit sokkenfabriek te Schijndel. Het was goed werken daar tot het bedrijf stopte. Daarna terug in de bouw. Bij de Firma Piet Jacobs Aannemersbedrijf te Dinther. Toen overgenomen door broer Theo Jacobs.

Hobby’s zijn; voetballen, voetballen, tekenen, voetbalclub V.V.Heeswijk al jaren lid van. 6 Jaren in het Hoofdbestuur gezeten. Vanaf 1980 ga ik met mijn vrienden naar P.S.V. Altijd thuis wedstrijden en elke uitwedstrijd.

De beschrijving van zijn mooie Koningschild zit achter deze beschrijving. De moeite waard om dat te lezen.

2001 Het Koningschild van Michel van Erp.
Waarom is het schild rond ? Mijn hobby is reizen over de hele wereld.
Dat is mijn lust, als het even kan ben ik weg.

De uitleg van het schild.
De tekst die op het schild staat luid: Koning Michel van Erp 2001 Sint Willebrordusgilde Heeswijk.
De bewerkingen die op het schild staan worden nu uitgelegd zoals de wijzers van de klok rondgaan.
In het midden van de denkbeeldige wijzers zit een medaillon met daarop een tekening van de wereldbol en een kroon van het Koningschap.

Op 6.00 uur:
Hier staat een troffel en een kaphamer omdat mijn beroep metselaar is. Ik werk momenteel bij de Firma Jacobs te Heeswijk.
Dan staat er een vlag, het symbool van de vendelier. Verder een voetballer omdat ik jaren lid ben geweest van het bestuur van de voetbalvereniging uit Heeswijk en omdat ik een supporter van PSV de voetbalclub uit Eindhoven ben.

Op 12 uur:
Hier staat bovenaan opgelegd het vrijheidsbeeld van New York. Het symbool van de vrijheid dat aangeeft dat je mag staan waar je wilt en zeggen mag wat je wilt.

Op 3 uur:
Hier staat de Eifeltoren van Parijs waar we met het hele gilde zijn geweest omdat onze beschermheer Mr.Henry Wynaendts in die tijd Ambassadeur was van Nederland in Frankrijk en in Parijs woonachtig was.

Op 9 uur:
Hier staat het Christusbeeld van Rio de Janeiro uit Brazilië een schitterend land met geweldige mooie regenwouden en veel mensen.

Tussen 1 en 2 uur:
Hier staan de Big Five van Afrika, het zijn de olifant, de leeuw, het luipaard de neushoorn en de bizon. In Afrika heb ik een geweldige mooie safari beleefd.

Tussen 10 en 11 uur:
Hier staat de Borobudur en de Prambana uit Indonesië. Boven op de Borobudur staan grote bellen. In een van die bellen zit een beeld. Als je die kunt aanraken brengt het geluk in je leven. Dit heb ik gehad om het Koningschap te halen. Als je goed kijkt dan kun je zien dat ikzelf er ook op sta bij de bellen.

In het midden zit het medaillon dat open geklapt kan worden. Daar heb ik een tekst in staan die luid;
Na maanden geniet ik in een ander werelddeel telkens extra met al mijn zintuigen van de geur van mijn kerk, op scherp, van de smaak van mijn kasteel van elke bekende klank in mijn eigen dorp
Deze tekst heb ik samen met Ad van Schijndel bedacht. De tekst klopt met mijn gedachten als ik weer naar huis ga na een vakantie.
Het schild heb ik zelf ontworpen, getekend en bedacht. Ik ben hier zelf erg trots op.
Het schild is gemaakt bij de Firma Andriessen te Stiphout door de zilversmid Luuk Berbers

Koning 2001 Michel van Erp.
Opgemaakt door Michel van Erp, 13- 2-2003.