Ben van Daal

Koning 2009

2009 Koning Ben van Daal
Op 8 november 2008 bij het 623 schot viel de vogel naar beneden en is Ben van Daal voor de eerste keer koning van het gilde geworden. Op 9 november is Ben plechtig geïnstalleerd tijdens de heilige mis van 09.00 uur in samenwerking met Pastoor Joost Jansen. Na de mis volgde een drukke receptie.

Voornamen Bernardes, Johannes, Maria
Geboren op 26-04-1952 in de Fokkershoek te Heeswijk.
Ben heeft een eeneiige tweelingbroer Hans, die ook lid van het gilde is.
Zijn vader Jan van Daal was tot zijn overlijden in 1991 ook lid van het gilde. Hij was secretaris/rentmeester en drie maal koning waarvan hij de 1e koning was sinds de heroprichting in 1963(1963-1971-1991) van het gilde. In 1990 werd hij in Rome geïnstalleerd als koning van 1991. De Eucharistieviering vond plaats in de Friese kerk en werd voorgegaan door Mgr. M. v. d. Ven onze vroegere Abt van de Abdij van Berne vroeger Beschermheer van ons Gilde.

Lagere School:
Oude jongensschool in de Hoofdstraat, later naar de Norbertusschool in de Pastoor Maasstraat

Vervolgopleiding:
LTS- Veghel-timmeren
Hierna zijn opleiding vervolgt als aspirant timmerman, gezel, en tenslotte als leermeester timmeren.

Beroep:
Timmerman. Dit doet hij nu 4 dagen in de week, op de vrijdagen geniet hij telkens van een vrije dag.

Huwelijkse staat:
Ben is getrouwd op Annet Dortmans, Annet is een dochter van Toon Dortmans en echtgenote Stien van Drunen. Geboortehuis staat in de Dinterse Hoek opgegroeid in de Avesteinstraat te Dinther. Annet heeft drie broers en twee zussen.

Kinderen:
Gertjan, Sigrid en Ruud. Twee zoons en een dochter. Gertjan woont samen met Mariska van Meurs in Rosmalen. Sigrid woont in Haarlem en Ruud woont samen met Imke Donkers dochter van wethouder Ad Donkers in ’s-Hertogenbosch. Ruud is ook lid en is tamboer bij het gilde.

Hobby’s:
Het gilde, geweer en kruisboogschutter en het Jeu de Boules, Fietsen, wandelen, het maken van stedentrips, klussen(meubels maken) en zittend genieten van zijn tuin.

Beleving koningschap: Ben van Daal - 2009
Hoe heb ik het koningsschap ervaren?
Het afschieten van het laatste stukje van de vogel. Ik had altijd gedacht: “dat zal mij niet lukken”. Maar ja, het is me wel gelukt. En het unieke was dat ik na de koning van 2008 (mijn tweelingbroer Hans) zelf de vogel naar beneden haalde. Ik kon het eigenlijk niet geloven, maar meteen kreeg ik het fantastisch gevoel. Na 623 schoten haalde ik de koningsvogel naar beneden. Ik ben al 19 jaar lid van het gilde en probeerde al 18 keer om koning te worden wat nu dus eindelijk is gelukt.

Zeker de leuke en spontane reacties die ik kreeg van andere gildebroeders –en zusters en de overige aanwezigen deden me goed. Ook de betrokkenheid in het jaar van mijn koningschap met betrekking tot de evenementen heb ik anders ervaren als de betrokkenheid als “normale” gildebroeder. Je voelt je meer verantwoordelijk.

Door mijn ervaringen als koning voel ik me meer bij het gilde betrokken.

Uniek was de deelname van mij van het koningschieten tijdens het Europees Schutterstreffen 2009 te Kinrooi te België waar heel het gilde bij aanwezig was. Een heel gezellige tijd hebben we doorgemaakt met de leden in Kinrooi. In 2006 organiseerden we zelf het europees treffen in Heeswijk waarvan ik mede penningmeester was en toen vanwege de drukke werkzaamheden niet heb kunnen feesten. In Kinrooi hebben we er samen een geweldig feest van gemaakt wat de saamhorigheid weer ten goede komt. Al met al heb ik het koningsjaar als prettig ervaren en meer betrokkenheid gekregen bij het gilde.

Opgemaakt: 1 december 2009 door Ben van Daal