Schuttersuitje 2010

op zondag 21-03-2010
Zondag 21 Maart 2010 om 00:00

Schuttersuitje 2010

Beste leden het schuttersfeest zit er weer op.

Dit jaar waren Jos van der Pas en Jan Schakenraad aan de beurt om het schuttersfeest te organiseren. Zij hadden bedacht om te gaan kleiduiven schieten.

Binnenkomst schietbaan van Eric Swinkels te Boekel

Op zondag 21 maart 2010 waren we om 15:00 uur met 23 schutters aanwezig op de schietbaan van Eric Swinkels te Boekel.

Na eerst wat gedronken te hebben koffie, thee of fris(bier mocht er op de schietbaan niet gedronken worden), kregen we een korte uitleg over de regels bij het kleiduivenschieten. Men toonde foto’s en munitie en wat dat voor een kracht had als de munitie uit het geweer komt. Een hagelpatroon bestond uit kruit en stalen kogeltjes en een los plastic deel dat bij het lossen van het schot loskomt uit de huls. De kogeltjes komen dan verspreid uit de huls en hebben dan een raakvlak van 0,50 cm.

Per persoon mochten we in 5 series, 25 schoten totaal lossen.Voorbeeld Kleiduif - Schiet Doel

KLEIDUIVENOok het kleiduivenschieten behoort tot de dynamische schietsportonderdelen. Er wordt namelijk niet op een stilstaand doel geschoten, maar op lemen schoteltjes (kleiduiven) die door een machine worden weggeslingerd in de lucht met een snelheid van 120 km per uur. De schutter moet proberen vanuit verschillende posities de kleiduif (met een doorsnee van ongeveer 11 cm) die steeds uit een andere richting voorbij komt, te raken.
In Nederland kennen wij twee vormen van kleiduivensport, namelijk Trap en Skeet.

Schiet Posten - SchietbaanTrap
Het onderdeel Trap lijkt het meest op de vorm van duivenschieten zoals die in de vorige eeuw werd beoefend. Bij Trap staan tegenover de schutter vijftien verschillende werpmachines naast elkaar opgesteld (= trapput) van waaruit kleiduiven in verschillende posities en hoeken worden weggeslingerd. De schutter weet niet van tevoren waar de duif uitkomt en welke richting hij opgaat. Daarbij moet de schutter schieten vanaf vijf (5) naast elkaar liggende posten, recht tegenover de Trapput.
Een variant in deze vorm van kleiduiven schieten is Double Trap.

Skeet
Van de kleiduivendisciplines is Skeet de discipline waarin Nederland internationaal succesvol is. Bij Skeet staan op een afstand van 36,8 meter uit elkaar, een hoog huis links en een laag huis rechts. In elk van deze huizen staat een machine die de duiven werpt. De schutter neemt steeds een andere positie (8 posten) in ten opzichte van de te schieten duif (die altijd in dezelfde volgorde wordt geschoten). Deze schietposten liggen in een halve cirkel. De schutter roept zijn duif af door "pull" te roepen voor het hoge huis en door "mark" te roepen voor het lage huis.

Het kleiduivenschieten is een vorm van schietsport met veel dynamiek en spanning, waarbij veel concentratie is vereist. Daarnaast is het een buitensport, wat tegenwoordig veel mensen aanspreekt.

Wilma van der Cammen - Schuttersfeest 2010

Perazzi Trap Geweer - Schuttersfeest 2010

Beretta Skeet Geweer - Schuttersfeest 2010

Het was een gezellige bedoeling, vanwege de harde knallen hadden we allemaal oordoppen ingekregen die goed van pas kwamen. Bovendien moest men ook nog rekening houden met de terugslag van het geweer wanneer men schoot. Het kleiduiven schieten geeft een hoop lawaai. De schietbaan van Eric Swinkels ligt in Boekel daarom ook ver van de bewoonde wereld.

Rond de klok van 16:45 uur was de uitslag bekend.

Schietbaan - Eric Swinkels te Boekel

De rake schoten werden allemaal bijgehouden en als winnaar kwam Raymond van der Cammen voor de dag met een score van 19 rake van de 25 schoten, een prima resultaat.

 

 

Tweede werd zijn moeder Anita van der Cammen met 15 rake schoten en derde werden Toon Pepers en Antoine van der Pas met 14 treffers.

Na nog gezellig wat gedronken te hebben reden we naar het gildehuis in Heeswijk waar een warm en koud buffet klaarstond wat we lekker lieten smaken. Na even nog gezellig nageborreld te hebben vertrok iedereen rond de klok van 19:30 uur weer naar huis.

 

Buffet - Schuttersfeest 2010

Rest ons nog alle deelnemers van harte voor deze gezellige middag te bedanken.

De feestcommissie.

Bestanden (2)

  1. Schieten

    (60.6 KB)

    Schieten.png

  2. Schuttersfeest2010

    (1.63 MB)

    Schuttersfeest2010.doc