Fietsers zegening voor het 17e jaar in Heeswijk-Dinther

Zegening
Zondag 5 Maart 2023 om 09:00

Op zondagmorgen 5 maart werden 220 fietsers gezegend door Pastoor Joost Jansen bij de Sint Servatiuskerk van Heeswijk-Dinther.

Vanaf 08.30 uur werden alle fietsers waaronder veel wielrenclubs uit de omgeving uitgenodigd door Toerclub De kachelders voor de fietserszegening. Er stond voor hun allen een lekkere kop koffie en thee klaar om zich alvast op te warmen voor de kilometers die zij nog voor de boeg hadden.

Om 09.00 uur werden alle fietsers van harte welkom geheten door de organisatie van de toerclub en nam daarna Pastoor Joost Jansen het woord. Joost Jansen is ook een ferfent fietser en sprak.

Tom Pidcock won gisteren de Strada Bianche in het Italiaanse Siëna en Van der Poel moest afzien. Vorig weekend was Jumbo-Visma oppermachtig. Het is duidelijk het wielerseizoen is weer begonnen. We hebben natuurlijk niks met de Formule 1 die vandaag in Bahrein begint. Wij kiezen voor het harde zwoegen op de pedalen. Iedere meter moet bevochten worden. En tegelijkertijd willen we genieten met elkaar, ons ontspannen, de uitdagingen aangaan. Dat is het mooie van fietsen. Omdat met elkaar gaat het nu bij een fietsenzegen. Ho even: op de website van De kachelders staat het eigenlijk beter: er staat fietserzegen en onmiddelijk daarachter Fietsenzegen. In de loop der jaren hebben we al heel wat bij geleerd. Het gaat natuurlijk om de mensen, om de vrouwen en mannen die er plezier in hebben om wat kilometers weg te trappen. En dat samen.

De fietszegen is juist voor dat 'samen'. Als ik straks de goede God bid om zijn zegen over ons allen dan is dit opdat met de hulp van Boven wij blijven doen waarvoor we geschapen zijn: met elkaar optrekken, blijven 'verbinden' en de kwetsbare medemens een handje helpen. We laten door ons gedrag zien dat iedere mens telt. Dus ook de niet-fietsers die we onderdag tegenkomen. Ieder jaar bid ik steeds dat offieciele gebed van de kerk voor de fietszegen en dan gaat het juist om een goed gebruik én van de fiets én van de weg. En dat met elkaar. ieder jaar kies ik een korte zin uit de bijbel. Soms hoor ik: staat dat ook in de bijbel? Ja, dat staat ook in de bijbel. Dit jaar: 'Bemin de naaste als jezelf'

Denk er maar eens over naar, er zit meer in dan je denkt. Ik weet dat de meeste dit groene kaartje dat ze daarlijk overhandigd krijgen op hun tocht, op al hun tochten meenemen. Bemin de naaste als jezelf. Zo gek nog niet. Zullen we nu? Hierna werden alle fietsers en fietsen gezegend bij hun vertrek van het kerkplein.

Het Sint-Willebrordusgilde was met hun Koning Tini van Lieshout en overheidslid Dré van de Wijgert en hoofdman Jan Schakenraad aanwezig. De toerclub de Kachelders houden elke zegening een sponsoractie. Dit jaar was het Sint-Willebrordusgilde die de gelden gevraagd hadden voor het opknappen van de beelden in de kerststal. Leden van het gilden stonden bij de ingang waar de gelden in een mooie bus gestopt konden worden om de wielrenners te bedanken voor hun geldelijke steun. Rest ons nog alle fietsers en de toerclub en Pastoor Joost Jansen en Stichting Actief Burgerschap hartelijk te bedanken voor hun aanwezigheid en bijdrage aan de kerststal.